Menu

Digitale aanlevering specificaties

Inleiding

Deze informatie is bedoeld om te komen tot een storingsvrije verwerking van uw drukwerkopdracht. Dé Media Uitgevers adviseert aanlevering van drukgerede Certified PDF.

Certified PDF

Voor Dé Media is een Certified PDF een bestand dat voldoet aan onderstaande punten:

De grafische inhoud voldoet aan de in dit infoblad beschreven richtlijnen.
De tekst is uitgevoerd in fonts of lettercontouren.
Kritisch lijnwerk is uitgevoerd in vectoren.
De PDF is goedgekeurd door preflight met het MagazineAds_1v4 of NewspaperAds_1v4 controle-profiel.
Deze profielen zijn te downloaden van www.certifiedpdf.net.

Benodigde programmatuur

Om in een composite werkstroom betrouwbare bestanden te produceren dient wel met de nieuwste dan wel een recente versie van de bekende grafische pakketten te worden gewerkt. Onze studio werkt met:

Adobe Indesign CC
Adobe Illustrator CC
Adobe Photoshop CC

Opgemaakte documenten – Let op! Check!

Indien opgemaakte documenten in bijv. Quark Xpress of Adobe Indesign worden aangeleverd is extra aandacht vereist voor onderstaande punten:

Zijn lettertypes (scherm- en printerfonts) of truetype-lettertypes aanwezig.
Staan logo’s, illustraties en gescande beelden op de drager.
Is de kwaliteit van geplaatste beelden voldoende voor de manier waarop ze moeten worden gedrukt.
Zijn originelen meegeleverd, indien afbeeldingen door Groen & Van der Scheer dienen te worden ingescand.
Is van het document een kleurenprint meegeleverd, om reproductieresultaten te controlen.

Allerlei vragen waar zekerheid over kan worden gegeven door een preflightprogramma als bijv. Markzware FlightCheck. Door een dergelijk programma wordt nauwkeurig aangewezen wáár het probleem zit en een korte omschrijving gegeven hoe het probleem aan te pakken. Na het oplossen van een en ander kunt u de opdracht automatisch laten verzamelen.

MS-Word of MS-Publisher

Indien een opdracht is aangemaakt in MS-Word of een ander tekstverwerking programma verzoeken wij altijd een geprint voorbeeld aan te leveren. De praktijk heeft geleerd dat de diverse versies van verschillende tekstverwerkers niet altijd dezelfde resultaten geven op een andere computer dan de computer waarop ze zijn aangemaakt. Zelfs verwerking in dezelfde versie kan nog wel eens verschillend resultaat geven.

Beeldkwaliteit

Zorg voor kwalitatief goede beelden en let op bij het schalen van de afbeelding in de opmaak dat de effectieve resolutie van halftonen 300 dpi en lijnwerk minimaal 800 dpi blijft. Hoewel bij halftonen al bij 150 dpi zeer acceptabele resultaten kunnen worden bereikt is het veiliger te kiezen voor een hogere resolutie. Beelden uitsluitend bewaren als: TIFF of EPS of JPEG

RGB & CMYK

Als u uw ontwerp als JPEG wilt opsturen, adviseren wij om het te maken in CMYK (Cyaan, Magenta, Geel, Zwart) Mensen, die ontwerpen in RGB kleuren, lopen het risico dat kleuren er anders uit komen te zien dan dat ze op hun scherm er uit zagen. Waarom? Een computer monitor geeft RGB kleuren weer en die hebben een kleurbereik dat 2 keer zo groot is als de CMYK kleuren die we in de drukwereld gebruiken. Zo kan het dus gebeuren dat een foto van een vuurrode brandweerauto mooi bruin wordt op het drukwerk.

Resolutie & DPI

Om een goede kwaliteit drukwerk te krijgen moet u een bestand met voldoende resolutie aanleveren. Voor drukwerk maakt u gebruik van 300 Dpi (dots per inch) bij 100% plaatsing. Dit moet u instellen voor dat u met uw ontwerp begint. (Als u dit later aanpast, werkt het niet). Een plaatje van internet (72 Dpi) zal niet scherp worden. Maar iedere keer dat u een plaatje 50% verkleint, verdubbelt de resolutie.

Photoshop EPS cmyk-beelden

Zet alle opties zoals ‘Inclusief Raster’, ‘Inclusief Bijstelfuncties’ en ‘Kleurbeheer voor PostScript’ uit, bij het bewaren van Photoshop EPS cmyk-beelden. Hiermee wordt voorkomen dat deze beelden bij het creëren van PDF worden geconverteerd naar de RGB-, of Lab-kleurruimte en kunnen evt. ongewenste effecten door meegezonden curven worden voorkomen.

Illustrator EPS lettercontouren

In Illustrator alle tekst omzetten naar lettercontouren. Let daarbij op de losse ankerpunten die niet automatisch worden geconverteerd. Pas wanneer in het venster “Fonts zoeken” geen font meer wordt genoemd is alles omgezet.

CorelDraw

CorelDraw documenten exporteren als AI-bestand (Illustrator), Macintosh, tekst als krommen.

Aandachtspunten

Controleer nauwkeurig de overdruk- en uitsparinginstellingen.

Corpsgrootte

enkele kleur: 5 pt.
in meerdere kleuren 8 pt.

Lijndikte

enkele kleur: minimale lijndikte 0,1 mm
in meerdere kleuren: minimale lijndikte 0,2 mm

Maximale inktbezetting

340 % op gecoate papiersoorten. Bij gramsgewichten, lichter dan 90 grams, evenals houtvrijoffset en biotop wordt een lagere waarde geadviseerd. Bij de laatste 2 papiersoorten geeft toepassing van UCR betere resulaten.

FC-zwart ‘Rich Black’

Om een mooie diepe zwart te verkrijgen wordt 100% zwart in combinatie met 30% cyaan, 30% magenta en 30% geel geadviseerd.

Uitvoerstructuur vanuit opmaakapplicatie t.b.v. aanmaak PDF

Alle pagina’s van een opdracht dienen gelijk te zijn v.w.b.:

het bruto formaat A4 (210 + 20 mm en 297 + 20 mm)
de offset van de snijtekens
het netto formaat
overvul en snijtekens
de pagina’s gecentreerd printen
overvul 3 mm
snijtekenafstand 3 mm
registratie gecentreerd

Aanlevering bestanden

24 uur per dag kunnen bestanden worden aangeleverd via de mail.

Mail

info@demedia.nl
Dé Media Uitgevers
Carneool 4
9207 GE Drachten
Tel.: (0512) 57 15 00
Fax: (0512) 57 15 19